Ga terug naar het overzicht

Varen in de mist

  • Blog
  • 15 november 2021

Varen in de mist kan best gevaarlijk en eng zijn. In de herfst, maar ook in het voorjaar, wanneer het verschil in temperatuur tussen lucht en water groot is, komt vaak mist voor op het water. Mist op het water maakt varen ingewikkeld en een stuk risicovoller. Je kunt hierdoor namelijk een stuk minder zien. Er gebeuren ieder jaar weer ongelukken in de mist, bij zowel recreatievaart als goed uitgeruste beroepsvaart.

Wat is mist?

Mist is verminderd zicht door minuscule waterdruppels in de lucht. In Nederland spreken we van mist bij een zicht van minder dan 1000 meter. Mist kan op het water vrij gemakkelijk vormen, wanneer de lucht boven het wateroppervlak relatief koud is. Varen in de mist kan best gevaarlijk en eng zijn, omdat het zicht dus slecht is. Hierdoor kunnen er sneller ongelukken gebeuren.

Wat zijn de regels bij varen in de mist?

Varen in de mist (dus bij minder dan 1000 meter zicht) is niet toegestaan, tenzij het schip en bemanning aan een aantal eisen voldoen. Deze eisen zijn voor de pleziervaart vrijwel niet te halen. In feite is varen in de mist dus verboden voor pleziervaart. Wilt je de haven verlaten en is het mistig? Stel je reis dan uit. Ben je al op het water en kom je mist tegen? Dan is het verstandig om een veilige plek te zoeken om de mist af te wachten. Ga naar de dichtstbijzijnde haven, of ga op een veilige plek buiten de vaargeul ten anker.

Om legaal te moge+ varen in de mist dient het schip uitgerust te zijn met een goedgekeurde binnenvaart radar, marifoon en een bochtaanwijzer. Bovendien dient de schipper een radarpatent te hebben en moet een tweede persoon aan boord zijn die op de radar kan varen. De aanwezigheid van “jacht radar” is dus niet voldoende om te mogen varen in de mist.

Hoe veilig varen in de mist?

Als je overvallen wordt door de mist zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden tijdens het varen. We raden daarom aan om het volgende te doen:

  • Verminder vaart tot een veilige vaart
  • Houdt zoveel mogelijk stuurboord wal
  • Houdt de marifoon paraat als die aan boord is
  • Geef de voorgeschreven mistsignalen
  • Gebruik AIS om weg te blijven bij beroepsvaart
  • Zoek een veilige plek op om de mist af te wachten

Mist en AIS

Alhoewel AIS een handig hulpmiddel kan zijn, met name in slecht zicht of mist, is het geen radar. Binnen de pleziervaart is soms het misverstand aanwezig dat AIS een radar is, maar dit is niet het geval. Een radar is een systeem welke zelf signalen uitzendt en luistert naar een teruggekaatst signaal. Op basis hiervan wordt een beeld geschetst. Dit is een op zichzelf staand systeem, wat niet afhankelijk is van uitgezonden signalen van andere scheepvaart. Een AIS ontvanger ontvangt signalen van AIS zenders. Een schip zonder AIS zender wordt niet weergegeven op een AIS scherm.

Pech op het water?

Heeft u onverwachts pech op het water of heeft u een ongeluk gehad? De botenwacht van Vaarzeker staat klaar om u te helpen. Gaat u regelmatig varen? Bekijk dan even ons pechhulp pakket. Zo kunt u zonder zorgen het water op.

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief