Ga terug naar het overzicht

Koelvloeistof of antivries in de boot

  • Blog
  • 15 november 2021

Antivries of koelvloeistof in de boot? Koelvloeistof en antivries zijn twee verschillende producten, met verschillende eigenschappen en gebruiken. Welke van deze middelen kun je het beste gebruiken in je boot? We leggen dit graag aan je uit!

Welke opties zijn er voor de boot?

Water

In principe kun je in de motor van je boot water als koelmiddel gebruiken. Water kan echter metalen aantasten in de motor. Bovendien bevriest het bij 0 graden Celsius. Wanneer water of slecht koelvloeistof in de motor bevriest is dit vaak catastrofaal. Water zet namelijk uit wanneer het bevriest, terwijl het opgesloten zit in motor. Hierdoor vriezen er vaak onderdelen kapot, zoals cilinderblokken, koppen of afsluiters.

Koelvloeistof

Koelvloeistof is grotendeels water, met toegevoegde ingrediënten om het specifieke gebruik in een motor te verbeteren. Het hoofdbestanddeel is gedemineraliseerd water. Daar worden bestanddelen aan toegevoegd tegen corrosievorming en schuimvorming, een smeermiddel en een antivries. De effectiviteit van koelvloeistof verminderd echter met de loop van de tijd. Daarom is het een goed idee om dit bij regulier onderhoud te (laten) vervangen. De corrosiebescherming van koelvloeistof is erg belangrijk. De vloeistof komt met tal van verschillende motor onderdelen in aanraking, zoals aluminium, magnesium, ijzer en koper.

Antivries

Antivries is water met toevoegingen om bevriezing tegen te gaan. Het heeft verder geen beschermende of verbeterde eigenschappen. Vaak is het giftig, maar voor drinkwatersystemen is ook niet giftige antivries beschikbaar.

Moet er antivries of koelvloeistof in de boot?

Het gesloten koelsysteem van een motor kan het beste gevuld worden met koelvloeistof. Koelvloeistof bevat allerlei ingrediënten die de motor beschermen. Bovendien zal koelvloeistof ook niet snel bevriezen. Standaard is dat meestal tot min 26 graden Celsius.

Veel boot motoren hebben echter ook een open koelsysteem, waar buitenwater doorheen gaat om het gesloten koelsysteem te koelen. Wanneer de boot op de kant gezet wordt moet deze winterklaar gemaakt worden. Hier leent antivries zich prima voor.

Een kokende motor

Wanneer je tijdens het varen een oververhitte motor krijgt, kan er een deel van de koelvloeistof uitgeperst worden. Als je geen reserve koelvloeistof aan boord hebt, kun je in geval van nood dit bijvullen met water. Het is echter wel verstandig om dit later dan geheel te laten vervangen.

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief