Ga terug naar het overzicht

Extreem veel waterplanten en overlast in 2022.

  • Nieuws
  • 11 juli 2022

Het watersportseizoen van 2022 is weer in volle gang. Veel watersporters op het Markermeer, IJmeer en Randmeren hebben in het seizoen last van de groei van waterplanten. Het is al jaren een probleem, waarvoor een oplossing nog niet in zicht lijkt te zijn. Na een jaar met relatief weinig overlast in 2020, was 2021 een slechter jaar. Nu het water warmer wordt en alle planten weer meer gaan groeien, lijkt 2022 een extreem slecht jaar te worden.

Fonteinkruid

Voor de watersport is het een kriem, de lange slierten fonteinkruid. Ze zijn soms goed zichtbaar, maar vaak ook amper. Boten varen door hele velden wier heen. Dit blijft hangen achter de kiel, het roer, en rond de schroef. Zowel zeil- als motorboten komen zowat stil te liggen, en het is niet gemakkelijk om het wier te verwijderen.

Schade

Vaarzeker helpt watersporters die hierdoor in problemen komen, en constateert wederom een explosieve groei van hulpaanvragen. J. de Kuiper: “Vanaf begin juni zien wij het aantal hulpvragen door problemen met waterplanten hard groeien. Boten lopen er in vast en kunnen niet meer zelf eruit komen, waardoor de opvarenden overgeleverd zijn aan hulp. Onze leden hebben een abonnement en hoeven daar gelukkig niet extra voor te betalen, maar we zien ook veel boten die schade oplopen. Keerkoppelingen en motoren zijn de meest voorkomende onderdelen die beschadigd raken, simpelweg door overbelasting.”. Ons advies aan schippers die merken dat de voortstuwing slecht is, is om niet door te blijven varen. Er kan een hoop schade voorkomen worden door op tijd hulp in te schakelen.

Maaien

Er wordt sinds een aantal jaar gemaaid door speciale maaiboten, maar die bestrijken maar een beperkt gebied. Voorlopig wordt er alleen in het snelvaargebied ten zuiden van Almere, op het Gooimeer, gemaaid. Voorlopig moeten watersporters dus uitkijken.

De landelijke politiek zou meer aandacht moeten vestigen op deze problematiek. Het treft een grote groep watersporters op een heel groot oppervlakte, waarbij de overlast aanzienlijk is.

Hulpverlening en duiken

Met ons pakket Hulpverlening compleet slepen we klanten binnen, en halen tevens al het wier weer weg uit de schroef en rond het roer en kiel. Met een stukje actueel advies over de beste route kunnen tevreden klanten zeer snel weer verder met hun vakantie.

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief