Ga terug naar het overzicht

Verschil tussen bakboord en stuurboord

  • Blog
  • 3 december 2021

Bakboord en stuurboord zijn een van de meest gebruikte termen waar nieuwe watersporters mee te maken krijgen. Maar wat is het en waarvoor wordt het gebruikt? Wij leggen uit wat het betekent en wat het verschil is tussen bakboord en stuurboord.

Wat is het verschil tussen bakboord en stuurboord?

Bakboord is de linkerzijde van het schip. Stuurboord is de rechterzijde van een schip. Dit is altijd gezien in de normale vaarrichting. Als je naar achteren kijkt op het schip blijft bakboord en stuurboord dus dezelfde kant van het schip.

Rode en groene zijde: Bakboord en stuurboord

Navigatieverlichting wordt gebruikt om in het donker de vaarrichting van een ander schip te kunnen inschatten. Om dit te doen gebruikt men verschillende kleuren lampen voor verschillende type schepen. Wat bij alle schepen (vanaf 7 meter) hetzelfde is, is dat bakboord de rode zijde van het schip is, en stuurboord de groene zijde van het schip. Wanneer een schip in het donker nadert en je zien zowel rood als groen, dan komt ze recht op je af.

verschil bakboord en stuurboord

Belangrijk in de voorrangsregels

Bakboord en stuurboord is behalve voor gebruik aan boord van het eigen schip, erg belangrijk in de voorrangsregels. Een vuistregel is dat een schip van stuurboord vaak voor gaat, eigenlijk net als op de weg met een auto van rechts. Bij het varen is het dus belangrijk om hier rekening mee te houden.

Geschiedenis van bakboord en stuurboord

De termen bakboord en stuurboord gaan al erg ver terug in de Nederlandse taal en stamt af van het Noors. Toen schepen nog met een (roei)riem werden gestuurd, zat deze gewoonlijk aan de rechterzijde van het schip. Omdat het stuur aan de rechterzijde zat, hebben ze dit stuurboord genoemd. De rug van de stuurman (backen) stond naar de linkerzijde van het schip toe. Daarom hebben ze dit bakboord genoemd. Deze termen worden tegenwoordig nog steeds gebruikt

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief