Ga terug naar het overzicht

Veilig door een sluis of brug varen

  • Blog
  • 29 mei 2023

Nederland ligt als waterland vol met bruggen en sluizen. Er zijn naar schatting ongeveer 8000 beweegbare bruggen en meer dan 2000 sluizen. Wanneer je met de boot door Nederland vaart, zul je dan ook vaak bruggen en sluizen passeren. En dat blijft voor veel watersporters toch een stresspunt. Met deze tips hopen we het jou wat gemakkelijker te maken.

Bereid je passage voor

  • Zorg ervoor dat je weet welk complex je gaat passeren, en hoe deze bereikbaar is. In de waterkaart of almanac staat hoe je de brug- of sluiswachter kan bereiken.
  • Maak fenders en lijnen klaar om af te meren. Het liefst aan beide kanten, omdat je niet altijd weet aan welke kant je het beste kunt afmeren.

Ken de regels

Zorg er in ieder geval voor dat je weet wat er van jou verwacht wordt. De seinen op bruggen en sluizen zijn vrijwel identiek en redelijk simpel. Rood betekend doorvaart verboden, rood/groen betekend dat de doorvaart aanstonds is toegestaan en groen betekend doorvaren toegestaan. Hieronder vind je nog het overzicht in een afbeelding.

Seinen bruggen en sluizen

Beroepsvaart gaat meestal voor. Houdt contact met de brug- of sluiswachter zodat je weet wat de afspraken ter plaatse zijn.

 

Doorvaart

Wacht op het groene sein voordat je de brug passeert of de sluis in of uit vaart. Maar, doe het zodra het toegestaan is ook wel vlot. Zo kan iedereen snel verder.

Let bij sluizen op de volgende punten;

  • Vaar zo ver mogelijk door naar voren. Zo blijft er ruimte over voor andere boten.
  • Laat de schroef niet in zijn werk staan. Het schroefwater maakt het voor alle andere boten veel lastiger om veilig vast te maken
  • Zet een voor- en achterlijn op de kant, maar knoop deze niet vast. In sommige sluizen is het verval (het verschil tussen de hoge en lage kant) wel 8 meter. Houdt hier rekening mee!
  • Volg de aanwijzingen van de sluiswachters goed op.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief