Ga terug naar het overzicht

Alle informatie over vaarbewijs 1 en 2

 • Blog
 • 31 mei 2021

Vaarbewijs

Iedere watersporter wil een veilige en leuke vaarervaring, echter is niet altijd iedereen op de hoogte van alle regels en procedures op het water. In deze blog gaan we in op het klein vaarbewijs 1+2 zodat u precies weet wanneer een vaarbewijs benodigd is, op welke wateren welk vaarbewijs nodig is en hoe u het vaarbewijs kan halen.

Algemene informatie over vaarbewijs 1 en 2

De vaarbewijzen die we in Nederland in de pleziervaart kennen zijn klein vaarbewijs 1 en klein vaarbewijs  2. Deze vaarbewijzen zijn tevens internationaal erkent als het International Certificate of Competence (ICC) inland waters als u KVB1 heeft gehaald en International Certificate of Competence (ICC) for inland and coastal waters als u KVB2 heeft gehaald. Het klein Vaarbewijs wordt in Nederland uitgegeven door het CBR, u kunt dit in Nederland behaalde vaarbewijs dus ook buiten Nederland gebruiken. Iedereen die 18 jaar of ouder is en voldoet aan de medische eisen van het CBR kan het vaarbewijs halen. Het vaarbewijs bestaat alleen nog uit theorie, u hoeft dus nog geen praktijkexamen te doen. Uit de meest recente bekende slagingspercentages van Vamex blijkt dat voor Vaarbewijs 1 is 64,6% slaagt en Klein Vaarbewijs 2 64,8%. Wel wordt Vaarbewijs 2 vaak moeilijker ervaren dan vaarbewijs 1.

Onderwerpen KVB1

 • Wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de vaart op rivieren, kanalen en meren.
 • De behandeling van voortstuwingswerktuigen en veiligheidsmaatregelen.
 • De waterwegen, omstandigheden van het vaarwater en, elementaire meteorologie.
 • Het varen en manoeuvreren en de onder bijzondere omstandigheden te nemen maatregelen.

Onderwerpen KVB2

 • Wettelijke bepalingen die van belang zijn voor de veiligheid van de vaart op ruime vaarwateren waarop vaarbewijs II wordt vereist.
 • Navigatie.

Wanneer heb ik een klein vaarbewijs nodig?

Als u een vaartuig van tussen de 15 en de 25 meter wilt besturen bent u vaarbewijsplichtig. Als uw boot sneller kan varen dan 20 km/h moet u ook in bezit zijn van het klein vaarbewijs. Hieronder vallen ook waterscooters en dergelijke vaartuigen.

Waar mag ik varen met een klein vaarbewijs?

 • Het Klein Vaarbewijs I geldt voor de vaart op rivieren, kanalen en meren. Met het Klein Vaarbewijs I mag ook gevaren worden op de Gouwzee.
 • Het Klein Vaarbewijs II is geldig op ‘rivieren-kanalen-meren’, Eems/Dollard, de Waddenzee, het IJsselmeer, Markermeer, IJmeer en op de Oosterschelde en Westerschelde.

In onderstaand figuur is visueel aangegeven waar welk klein vaarbewijs nodig isVeel gestelde vragen over het Vaarbewijs | Vaarzeker.nl

 

Examen doen voor vaarbewijs 1 en 2

Als u van plan bent KVB1 en/of KVB2 te gaan halen moet u examen doen bij het CBR. Het is mogelijk om beide vaarbewijzen op hetzelfde moment of apart van elkaar te doen, maar KVB2 is pas geldig zodra u het examen van KVB1 met succes heeft afgerond. Het examen bestaat uit 40 meerkeuze vragen waar in totaal 80 punten behaald kunnen worden. Om te slagen moeten er tenminste 56 van de 80 punten behaald worden. U heeft een uur de tijd om het examen af te ronden.

De kosten van vaarbewijs 1 en 2

 • Het examen kost € 44,45 en als je de examens KVB1 + KVB2 combineert  €75,35.
 • Mocht u extra tijd nodig hebben moet u de toeslag bij extra tijd van €12,00 bijbetalen.
 • Toeslag bij individueel begeleid examen (t/m 60 minuten): € 35,25.

Assistentie

Vaarzeker biedt in zowel het KVB1 als KVB2 gebied assistentie aan vaartuigen die een abonnement bij Vaarzeker hebben afgesloten. U kunt het pakket dat het beste bij uw situatie past hier vinden: https://www.vaarzeker.nl/abonnementen/

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

 • Blog
 • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief