Ga terug naar het overzicht

Rotte eieren lucht aan boord van de boot

  • Blog
  • 19 mei 2023

De geur van rotte eieren kent iedereen wel. Als deze geur plots te ruiken is op de boot, is dit een teken van een levensgevaarlijke situatie, en is direct handelen van groot belang!

Wat is het?

De lucht van rotte eieren komt van H2S gas, ook bekend als waterstofsulfide. H2S is vooral gevaarlijk omdat het zeer giftig is. Daarnaast is het ook zeer licht ontvlambaar. Bovendien is het zwaarder dan lucht, dus in afgesloten ruimtes zoals een boot zal het zich onderin het schip ophopen. Goed om te weten; vanaf 1ppm kan men het ruiken, maar boven 100ppm raakt het reukorgaan verlamd en zul je het gas niet meer ruiken. Doordat het laag bij de grond ophoopt zullen dieren en kinderen als eerste last krijgen.

Vergiftiging door H2S

Wanneer je vergiftigd raakt door H2S krijg je te maken met symptonen als hoofdpijn, tranende ogen, misselijkheid, braken, keelpijn, duizeligheid, verwardheid, kortademigheid, pijn in de borst en hartkloppingen. Uiteindelijk zal je bewusteloos raken, met de dood tot gevolg. En helaas gebeurd dat ook echt, zoals bij dit echtpaar (link).

Wat moet je doen bij een rotte eieren lucht aan boord?

Ruik je aan boord de lucht van rotte eieren? Treed dan direct op!

  1. Laat iedereen van boord gaan
  2. Zet onderweg naar buiten hoofdschakelaars uit
  3. Zet onderweg naar buiten zoveel mogelijk ramen en luiken open
  4. Haal het schip van de walstroom af door buiten de walstroomkabel eruit te halen
  5. Bel indien nodig 112
  6. Ventileer het schip zeer grondig
  7. Zorg dat de oorzaak gevonden en opgelost wordt.

Waardoor komt H2S vrij?

H2S gas kan vrij komen door een defect in het elektrische systeem. Wanneer de accu’s lange tijd overbelast worden, gaat het accuzuur koken. Dit komt vervolgens als H2S gas uit de accu. Het kan dus veroorzaakt worden door overbelasting van de accu’s of een intern mankement in de accu.

Hoe is het te voorkomen?

Om te voorkomen dat er H2S vrijkomt is het belangrijk dat het elektrische systeem op orde is. Hieronder staan enkele tips om te zorgen dat het jou niet overkomt.

  • Laat het elektrische systeem regelmatig controleren, maar in ieder geval elke 2 jaar
  • Vervang accu’s die slecht zijn geworden.
  • Moet 1 accu vervangen worden? Vervang dan ook de accu’s die hiermee parallel geschakeld zitten. Zo voorkom je dat later de oudste accu alsnog de nieuwere accu mee ten onder neemt.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief