Ga terug naar het overzicht

Gebruik van gas en kachels op de boot

  • Blog
  • 6 mei 2021

Gebruik van gas en kachels op de boot

Gebruik

Bij het koken op gas is allereerst een goede ventilatie noodzakelijk. Zet altijd luiken open als je aan de slag gaat. In een boot is normaal gesproken vrij beperkte ventilatie, en het verbrandde gas blijft anders in de boot hangen. Bij het verwarmen van je schip heb je natuurlijk liever geen luiken open, maar bij normaal bedrijf heeft een verwarming een uitlaat naar buiten toe. Deze kan echter verstopt raken, waardoor koolmonoxide op kan hopen in de boot. Dit is een sluipmoordenaar! Koolmonoxide zie of ruik je niet, maar het voorkomt de opname van zuurstof in je bloed, waardoor je uiteindelijk een zuurstofgebrek krijgt. Als je slaapt terwijl dit gebeurd is de kans groot dat je niet meer wakker wordt. Gebruik daarom alleen kachels in een boot die is uitgerust met een koolmonoxide melder. Bovendien is het goed als je de symptomen van koolmonoxide weet te herkennen. Wordt je bij het gebruik van verbrandingsinstallaties duizelig, moe of krijg je behoorlijke hoofdpijn? Zoek dan meteen een goed geventileerde plek op! Ook bij lekkage van uitlaatgassen van de motor kunnen deze verschijnselen optreden.

Voor het koken op gas is het verder van belang hier veilig mee om te gaan. Controleer elke keer visueel de gasslangen, en draai de gasfles pas open vlak voordat je gaat koken. Ben je klaar? Draai de gasfles dan ook weer dicht, zo voorkom je dat zich gas op kan hopen als er onverhoopt toch een lek is.

Installatie

Het beste is om de gasinstallatie elke 5 jaar te laten nakijken door een gecertificeerd bedrijf. De gehele installatie wordt dan nagekeken op lekken, gebreken en gevaarlijke componenten. Zie het als een standaard onderdeel van het boot onderhoud. Los daarvan is het goed om zelf ook goed op te letten. Let vooral op de volgende punten:

  • Controleer de gasslangen visueel op ouderdom. Buik de slang in een scherpe bocht en kijk of er haarscheurtjes zichtbaar zijn. Vervang de slang als dat het geval is.
  • Gasslangen zijn beperkt houdbaar. Na 5 jaar moeten ze vervangen worden. De productie- of vervangingsdatum staat op de slang. Kun je die niet vinden? Vervang de slang dan meteen.
  • Drukregelaars zijn eveneens niet eeuwig goed. Bekijk de datum, deze moeten na 5 jaar ook vervangen worden.

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Boot vastleggen

  • Blog
  • 28 april 2024
Lees meer
Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief