Ga terug naar het overzicht

Boot vastleggen

 • Blog
 • 28 april 2024

Je boot is een kostbaar en vaak ook dierbaar bezit. Maar de meeste tijd ligt je boot, onbeheerd, in de haven. Het is daarom belangrijk om te weten hoe je goed en veilig je boot kan vastgeleggen, zodat deze niet beschadigd raakt in de verschillende weersomstandigheden. Daarnaast is het aanmeren van de boot zonder schade te veroorzaken, zeker voor beginnende watersporters, moeilijk. Let op deze stappen om te voorkomen dat je in problemen komt.

Stappenplan boot vastleggen

 • Zorg voor een goede voorbereiding, weet waar je aan gaat meren en hoe je dit wilt doen
 • Maak voldoende lijnen klaar
 • Hang fenders klaar op de juiste hoogte
 • Zorg dat de bemanning weet wat er van hen verwacht wordt
 • Kom met niet teveel snelheid aan

Stootwillen gebruiken

Wanneer je de boot vast gaat leggen aan een kade, en dus langszij vastmaakt, komt de zijkant van het boot in contact met de kant. Om te voorkomen dat de boot dan beschadigd gebruik je fenders of stootwillen. Deze opblaasbare “ballonnen” zijn glad en zacht, waardoor de boot niet beschadigt. Hang deze op de juiste hoogte op, vooral op het breedste stuk van het schip. Gebruik zoveel stootwillen als nodig om de boot in verschillende posities op te vangen.

Fenders bij boot

Evenwijdig aan de steiger of kade liggen

Als je langsizj een kade of steiger vast gaat maken, zorg dan dat de ruimte waar je in wilt passen groot genoeg is voor je boot. Als je in een hoek van ongeveer 30 graden aan komt varen, kun je op het laatste moment om sturen om de boot parallel aan de kade te krijgen. Daarna kan eerst de achterlijn op kant gebracht worden om de boot af te remmen, of als er een stevige wind op de kop staat eerst de voorlijn. Een goede voorbereiding is hierin belangrijk! Staat er veel wind, zorg dan altijd dat je met de kop in de wind aankomt, zo heb je meer controle over de boot.

Landvasten

Landvasten of trossen zijn touwen die gebruikt worden zodat de boot vast komt te liggen aan de kant. Als een touw van de voorzijde van de boot nog verder naar voren op de kant loopt, spreken we van een voortros. Als een touw aan de achterzijde van de boot nog verder naar achteren op de kant loopt, spreken we van een achtertros.

Springen

In tegenstelling tot de landvasten, staan springen in tegengestelde richting van de boot naar de kant. Dat betekend dat een lijn van de voorzijde van de boot naar achteren loopt om op de kant vastgemaakt te worden een voorspring is. Een achterspring is een lijn die van de achterzijde van de boot naar voren op de kant gaat. De springen zijn secundair, maar om een boot in alle omstandigheden goed vast te leggen onmisbaar!

Bevestiging bolders

Afhankelijk van het type boot dat je hebt maak je op de boot gebruik van kikkers of bolders om de trossen op vast te maken. Hoewel deze van vorm verschillen, zijn ze in gebruik redelijk vergelijkbaar. Kijk op onze uitgebreide blogpost over het gebruik van bolders en kikkers om te zien hoe je deze gebruikt.

Boot vastzetten

 • Om een boot goed en veilig vast te leggen raden wij aan om altijd 4 lijnen te gebruiken. Als je in een box ligt kun je op elke hoek van de boot een lijn zetten. Als je langszij een kade of steiger ligt, is het belangrijk om twee trossen en twee springen te gebruiken. Om die manier ligt je boot kruislings vast en kan deze zo min mogelijk bewegen. Hou altijd rekening met de lokale omstandigheden, zoals zakkend water of harde wind, en pas je lijnen hierop aan.

Aanmeren met een boot

 • Om goed en veilig aan te kunnen meren zijn de volgende stappen belangrijk:
  • Maak een plan om aan te meren, rekening houdend met de lokale omstandigheden zoals stroming en wind, en de ruimte om te manoeuvreren.
  • Zorg dat er voldoende fenders of stootwillen klaar hangen, op de juiste hoogte
  • Zorg dat er voldoende lijnen, aan de juiste kant van de boot, klaar liggen om vast te maken
  • Zorg ervoor dat er bemanning klaar staat om lijnen op de kant te brengen
  • Kom met niet teveel snelheid aanvaren
  • Breng de eerste lijnen op de kant om de boot af te kunnen remmen, meestal de achtertrossen
  • Breng de voortrossen ook op de kant om te zorgen dat de boot niet meer weg kan drijven
  • Zet alles, inclusief de springen, goed vast en controleer de stootwillen

Zorgeloos het water op met Vaarzeker

Hoe moet je aanmeren als je motor ermee gestopt is? Dat is natuurlijk erg lastig. Het belangrijkste stuk voorbereiding is door één van onze lidmaatschappen te nemen, zodat je altijd op de juiste hulp kunt rekenen als er iets mis gaat met de boot. Onze ervaren monteurs en schippers komen je dan snel helpen, zodat je er niet alleen voor staat.

 

Hulp nodig bij het kiezen?

Heeft u hulp nodig bij het kiezen van een abonnement? Maak dan gebruik van onze handige keuzehulp.

Recente nieuws/blog berichten

Bekijk het overzicht

Inschrijven nieuwsbrief

Vul onderstaand formulier in om lid te worden van onze nieuwsbrief