Zurück zur Übersicht

Verschil tussen bakboord en stuurboord

  • Blog
  • 3 Dezember 2021

Een van de meest gebruikte termen waar nieuwe watersporters mee te maken krijgen zijn bakboord en stuurboord. Wat is het, en waarvoor wordt het gebruikt?

Bakboord is de linker zijde van het schip. Stuurboord is de rechter zijde van een schip. Dit is altijd gezien in de normale vaarrichting. Als je naar achteren kijkt op het schip blijft bakboord en stuurboord dus dezelfde kant van het schip.

Rode en groene zijde

Navigatieverlichting wordt gebruikt om in het donker de vaarrichting van een ander schip te kunnen inschatten. Om dit te doen gebruikt men verschillende kleuren lampen voor verschillende type schepen. Wat bij alle schepen (vanaf 7 meter) hetzelfde is, is dat bakboord de rode zijde van het schip is, en stuurboord de groene zijde van het schip.

Wanneer een schip in het donker nadert en je zien zowel rood als groen, dan komt ze recht op je af.

Gebruik

Bakboord en stuurboord is behalve voor gebruik aan boord van het eigen schip, erg belangrijk in de voorrangsregels. Een vuistregel is dat een schip van stuurboord vaak voor gaat, eigenlijk net als op de weg met een auto van rechts.

Geschiedenis

De termen bakboord en stuurboord gaan al erg ver terug in de Nederlandse taal en stamt af van het Noors. Toen schepen nog met een (roei)riem werden gestuurd, zat deze gewoonlijk aan de rechterzijde van het schip. De rug van de stuurman (backen) stond naar de linkerzijde van het schip toe.

Aktuelle Nachrichten/Blogbeiträge

Nach Übersicht