Zurück zur Übersicht

Koelvloeistof of antivries in de boot

  • Blog
  • 15 November 2021

Koelvloeistof en antivries zijn twee verschillende producten, met verschillende eigenschappen en gebruiken.

Welke opties zijn er?

Water

In principe kun je in de motor van je boot water als koelmiddel gebruiken. Water kan echter metalen aantasten in de motor. Bovendien bevriest het bij 0 graden Celsius. Wanneer water of slecht koelvloeistof in de motor bevriest is dit vaak catastrofaal. Water zet namelijk uit wanneer het bevriest, terwijl het opgesloten zit in motor. Hierdoor vriezen er vaak onderdelen kapot, zoals cilinderblokken, koppen of afsluiters.

Koelvloeistof

Koelvloeistof is grotendeels water, met toegevoegde ingrediënten om het specifieke gebruik in een motor te verbeteren. Het hoofdbestandsdeel is gedemineraliseerd water. Daar worden bestandsdelen aan toegevoegd tegen corrosievorming en schuimvorming, een smeermiddel en een antivries. De effectiviteit van koelvloeistof verminderd echter met de loop van de tijd. Daarom is het een goed idee om dit bij regulier onderhoud te (laten) vervangen. De corrosiebescherming van koelvloeistof is erg belangrijk. De vloeistof komt met tal van verschillende motor onderdelen in aanraking, zoals aluminium, magnesium, ijzer en koper.

Antivries

Antivries is water met toevoegingen om bevriezing tegen te gaan. Het heeft verder geen beschermende of verbeterde eigenschappen. Vaak is het giftig, maar voor drinkwatersystemen is ook niet giftige antivries beschikbaar.

Wat moet er in de motor?

Het gesloten koelsysteem van een motor kan het beste gevuld worden met koelvloeistof. Koelvloeistof bevat allerlei ingrediënten die de motor beschermen. Bovendien zal koelvloeistof ook niet snel bevriezen. Standaard is dat meestal tot min 26 graden Celsius.

Veel boot motoren hebben echter ook een open koelsysteem, waar buitenwater doorheen gaat om het gesloten koelsysteem te koelen. Wanneer de boot op de kant gezet wordt moet deze winterklaar gemaakt worden. Hier leent antivries zich prima voor.

Een kokende motor

Wanneer je tijdens het varen een oververhitte motor krijgt, kan er een deel van de koelvloeistof uitgeperst worden. Als je geen reserve koelvloeistof aan boord hebt, kun je in geval van nood dit bijvullen met water. Het is echter wel verstandig om dit later dan geheel te laten vervangen.

Aktuelle Nachrichten/Blogbeiträge

Nach Übersicht